Recept na rizoto od Zdeňka Pohlreicha
Ingredience: 300 g rýže, 1 dl bílého vína, 3 dl kuřecího vývaru, 2 šalotky, 1 pórek, 2 vejce, ocet, 100 g parmazánu, 20 g másla, sůl, pepř
Postup:
V hrnci rozehřejte olivový olej, orestujte na něm 2 šalotky.
Z bílé části pórku nakrájejte kolečka a vhoďte je k šalotce do hrnce, nechte zesklovatět.
Poté k zelenině přisypte rýži a chvilku orestujte, aby se všechna zrnka obalila tukem.
Osolte, opepřete a zalijte bílým vínem.
Až se alkohol vypaří, můžete rýži zalít vývarem. Vývar nechte pomalu vařit.
Jakmile se tekutina odpaří, opět trošku přilijte a postup opakujte do té doby, než bude rýže „al dente“, to znamená na skus.
Hrnec pak stáhněte z ohně, přidejte nastrouhaný parmazán a vmíchejte kousek másla.
V jiném kastrůlku přiveďte vodu k varu, kápněte do ní trochu octa a vyklopte do ní vejce. Žloutek se díky octu krásně obalí bílkem.
Vejce vyndejte, jakmile bílek ztuhne. Žloutek bude stále tekutý.
Autor: © svevi
Foto: © Mira & Neša