Jak vypadá plod
Ostropestřec mariánský má bodlákový květ s oduševnělou červenofialovou barvou, která se nepatrně liší podle alkality půdy stanoviště. Větší množství modré barvy je dáno zásaditostí, ale vyloženě kyselou půdu ostropestřec nesnáší. Na listech této rostliny se nacházejí rozsáhlé nepravidelné bílé skvrny připomínající maskování, které však ve skutečnosti nepřehlédnutelně varují okolí (v celozeleném listoví ostatní vegetace), že je zde nějaké nebezpečí. No, ostropestřec se řadí k bodlákům a mimořádně dlouhé a ostré špičky na jeho listech „doporučují“, abyste ho míjeli ve vzdálenosti ne kratší než jeden metr. Ostropestřec se tudíž hodí jako obranná rostlina na okraj polního pozemku se zeleninou, protože představuje účinnější „plot“, než je kterékoliv pletivo. Ostropestřec se také nádherně okrasně vyjímá na předzahrádkách, kam nechodíte, ale často hledíte.
Svůj původ má ostropestřec mariánský ve Středomoří. Dozrává zejména v druhé polovině září, jedná se tedy o letničku, u které se v druhém roce jejího života objevují bodlinaté listy s bílými žilkami. Na konci měsíce června ostropestřec purpurově vykvete. Na první pohled je velmi podobný obyčejnému bodláku. Na konci léta se z květů stávají plody, jež se následně sklízí, suší a zužitkovávají. Tak vzniká například čaj, olej, tablety nebo tinktury. Čaj z ostropestřce je velmi rozšířený i u nás v Čechách. V léčitelství se plod využívá především při onemocněních jater, ale stejně blahodárný vliv má také na žlučník. Za pozitivní účinky ostropestřce mariánského jsou „zodpovědné“ látky flavolignan silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), které se souhrnně nazývají silymarin. Silymarin se tvoří v ostropestřci průběžně, zejména však v druhé polovině září až v říjnu, ideálně při teplotách kolem 25 °C. Tyto teploty jsou v našich zeměpisných šířkách v dané době výjimečné, proto ostropestřec rostoucí v ČR neobsahuje takové množství silymarinu jako ostropestřec vyprodukovaný v oblasti Středomoří. Největší koncentrace silymarinu se nachází v semenech, menší množství silymarinu najdeme v listech a kořenu. Plody (semena) dále obsahují asi 27 % bílkovin a 30 % jedlého oleje (kyselina linolová, olejová a nenasycené mastné kyseliny), tyramin, histamin, aminokyseliny, cukry, quercetin a vitamin E (500 až 800 mg/kg).
Účinky na hubnutí
Ostropestřec mariánský se předepisuje především při bakteriálních onemocněních jater, žloutence, mononukleóze a cirhóze. Pro maximální účinek aktivních látek se doporučuje konzumace odvaru ze semínek této byliny. Při jeho užívání se také můžete těšit na očistu střev, jejichž aktivitu odvar mírně stimuluje, takže podporuje i hubnutí.
Před každým hubnutím byste měli provést detoxikaci organismu a s ní vám může pomoci právě ostropestřec mariánský. Jedná se o silný antioxidant obsahující komplex bioflavinoidů, které mají společný název silymarin. Ostropestřec nejenže detoxikuje organismus, ale jeho konzistence pomáhá čistit stěny střev (výstupky zvané klky) od nánosů, jež jsou tvořeny zbytky potravy, která jimi prochází.
Tlučený ostropestřec se konzumuje přímo, konkrétně 4x denně 1 čajová lžička (3−4 g) alespoň 45 minut před jídlem. Drť v ústech důkladně rozkousejte (tak se smíchá se slinami, čímž dojde k rychlejšímu strávení a distribuci prospěšných látek) a spolkněte. Následně ostropestřec zapijte dostatečným množstvím vody (cca 150 ml na čajovou lžičku). Na začátku kúry (prvních 10 dní) je velmi vhodné dávku byliny zdvojnásobit, aby se v játrech spustily intenzivní regenerační procesy. S detoxikačním procesem úzce souvisí i úprava životosprávy.
Je lepší olej, kapky, tablety nebo čaj
Nejúčinnější je přímá konzumace drcených semen ostropestřce. V této podobě se pohodlně konzumuje, je zajištěno dokonalé vstřebávání jeho účinných látek a zároveň dochází i k druhotnému efektu, a sice k čištění střevní stěny, a tedy i k pročištění trávicí soustavy. Aby byla účinnost co nejvyšší, neměla by semena přijít při mletí do kontaktu s kovem a neměla by být vystavena teplotám vyšším než 40 °C. Vzhledem k uvedenému tak nelze použít tradiční mlýnky, například mlýnek na kávu či na obilniny. Tlučený plod ostropestřce mariánského poměrně rychle oxiduje a účinná látka silymarin se tak znehodnocuje. Proto se musí nadrcená semena uchovávat v obalu bez přístupu vzduchu. Jak již bylo řečeno, konzumuje se 1 čajová lžička 4x denně alespoň 45 minut po posledním jídle a 45 minut před dalším jídlem. Díky tomu se ostropestřec v žaludku nesmíchá s další potravou a účinné látky (komplex flavolignanů, tedy silymarin) se účinně vstřebají. Drť v ústech důkladně rozžvýkejte a promíchejte se slinami (kvůli rychlejšímu strávení a distribuci prospěšných látek) a poté polkněte. Pro usnadnění polykání průběžně zapíjejte dostatečným množstvím vody (cca 150−200 ml na čajovou lžičku).
Jedno balení o hmotnosti 275 g vydrží cca 2−3 týdny.
Abyste dosáhli nejlepšího výsledku, doporučuje se užívat tlučený ostropestřec mariánský jako ucelenou kúru bez přerušení. Během 12týdenní kúry byste měli pozorovat příznivé příznaky detoxikace organismu a regenerace jater, kterých by si kromě vás mělo všimnout i vaše okolí.
Období 0 až 2 týdny: Startuje detoxikace organismu a regenerace jater. V úvodu ostropestřecové kúry dochází k pozvolnému „nastartování“ detoxikačních procesů v játrech a rovněž sledujeme pozitivní vlivy na trávicí soustavu. Drobné částečky ostropestřce začínají očišťovat stěny střev (provádějí „peeling“). Játra začínají odbourávat nahromaděný tuk, vylučování se stává pravidelnějším. Při detoxikační kúře můžeme pozorovat příznaky jako zvýšení plynatosti nebo změny ve vylučování (tyto příznaky doprovázejí většinu kúr). Jedná se o přechodné stadium, jímž nám tělo sděluje, že se začíná zbavovat nežádoucích látek, které se v něm nahromadily. Na začátku kúry (cca prvních 10 dní) je vhodné dávku drceného ostropestřce zdvojnásobit, abychom v játrech spustili intenzivní regenerační procesy.
Období 3 až 4 týdny: Harmonizace trávení a příliv energie. Začínáme na sobě již znatelněji pozorovat blahodárné vlivy ozdravné kúry jater za pomoci ostropestřce. Vnímáme pozvolný příliv energie, ústup malátnosti, bolestí hlavy, migrén a podrážděnosti. Tělo se již zbavilo (a dále se zbavuje) části toxických látek nahromaděných v játrech a taktéž tukové tkáně. Ustupují i záněty a zmírňují se příznaky alergií, protože čistší trávicí soustava dokáže lépe vstřebávat potřebné živiny.
Období 6 týdnů: Pokles cholesterolu a změny viditelné už i zvenku. V této fázi jaterní kúry se pozitivní účinky užívání ostropestřce již odrážejí i na výsledcích krevních testů. Blahodárné působení ostropestřce se projevuje poklesem nejen hodnot LDL cholesterolu, ale i hodnot dalších škodlivých látek, které se v krvi nacházely před začátkem kúry. Změn, jimiž prochází organismus, si pravděpodobně všímá i okolí, neboť naše tvář i oči jsou už na první pohled zdravější a zářivější.
Období 8 až 9 týdnů: Regenerace v plném proudu, dokonalé vstřebávání živin. Detoxikace a obnova jaterních buněk probíhají na plné obrátky. Významně tomu nahrává fakt, že byla z trávicí i vylučovací soustavy již odstraněna velká část nežádoucích látek, které před začátkem kúry zabraňovaly dokonalému vstřebávání živin a látek prospěšných organismu. Umocňuje se subjektivní vnímání pozitivních změn, kterými tělo v tomto období prochází. Pociťujeme příliv energie, příznivě se mění naše nálada i vzhled.
Období 12 a více týdnů: Zdravá játra, testy v pořádku, redukce hmotnosti, plnohodnotný chod organismu.
Jak dlouho se má ostropestřec užívat
Užívání ostropestřce mariánského je velmi bezpečné a má mimo jiné pozitivní vliv na játra. Detoxikační kúru za pomoci ostropestřce lze podstoupit i vícekrát do roka, a to na základě individuálních potřeb. Četnost opakování se volí podle stavu organismu, přetrvávajících nebo opakujících se onemocnění jater, predispozic k onemocněním jater, užívání velkého množství léků nebo sklonů sklouznout k nesprávné životosprávě a podobně. Mezi jednotlivými kúrami se doporučuje udělat přestávku, která by měla trvat 2 až 4 týdny.
Při užívání ostropestřce mariánského se nedoporučuje pít alkohol a mléko a konzumovat hůře stravitelná a dráždivá jídla (minimálně do 60 minut po užití). Užívání doporučených větších dávek ostropestřce nezpůsobuje žádné zdravotní problémy (s výjimkou osob, kterým se jeho užívání vysloveně nedoporučuje).
Ostropestřec mariánský by neměly užívat děti mladší 5 let, těhotné a kojící ženy a lidé se závažnými onemocněními srdce a s vysokým krevním tlakem. V případě alergií (zejména na ořechy, semena a jiné potraviny) se o užívání ostropestřce poraďte se svým lékařem.
Autor: © svevi
Foto: © Tipo