Bioložka doktorka Budwigová
Johanna Budwigová se narodila 30. září 1908 v Německu. Dr. Budwigová učinila pozoruhodný objev. Dle ní jsou rakovinové buňky takové buňky, kterým schází na molekulární úrovni důležité nutrienty. Také zjistila, že červené krvinky u pacientů s rakovinou neobsahují tukovou složku. Toto zjištění ji dovedlo k vlastní léčebné metodě, která se ukázala být úspěšnou až v 90 % případů. Je potřeba poznamenat, že mnoho jejích pacientů s rakovinou k ní bylo odesíláno až ve 4. stadiu nemoci, kdy už za sebou měli neúspěšnou léčbu operacemi nebo ozařováním. Je dokonce možné předpokládat, že pokud by pacienti přicházeli v dřívějších stadiích nemoci a bez klasické léčby, mohla by se úspěšnost jejího léčení blížit až ke 100 %.
Doktorka Budwigová zjistila, že zatímco nenasycené mastné kyseliny (nazývané souhrnně omega-3 nenasycené mastné kyseliny nebo PUFA omega-3, jejich společným rysem je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím místě, počítáno od koncového methylu) jsou lidskému organismu nesmírně prospěšné, takzvané saturované neboli hydrogenované tuky (obsažené dnes například především v údajně „zdravých“ margarínech) našemu zdraví naopak intenzivně škodí. A objevila zázračný recept: lněný olej s mléčnou bílkovinou.
Alternativní léčba rakoviny dietou
Symptomy rakoviny, ale i dysfunkce jater a diabetes 2. typu se po její léčbě zmírnily. Dr. Budwigová následně objevila přírodní cestu, jak je možno lidem co nejvhodněji dodat esenciální složky, které tak nevyhnutně potřebují ve své každodenní stravě. Jednoduše konzumací kombinací dvou přírodních, lahodných potravin – Cottage cheese a lněného oleje (semínka) –, které nejenže mohou rakovině předejít, ale v mnoha případech je možné ji i zcela vyléčit. Pacienti, kteří byli příliš nemocní na to, aby mohli konzumovat už od počátku tuto směs, byli léčeni zadržovaným klystýrem s použitím až jednoho šálku oleje denně. Pacienti se pokoušeli zadržet v sobě olej co nejdéle – minimálně však alespoň 15 až 20 minut. Když se pacientům navrátily síly alespoň natolik, že mohli být krmeni ústy, začala jim být podávána směs. Dr. Budwigová u těžce nemocných také používala olejové zábaly. Olej býval nanášen na celý povrch těla, přednostně ale vždy do podpaždí, na prsa a do třísel, protože se zde koncentrují lymfatické dráhy. Také jej aplikovala na oblasti kolem postižených orgánů. Olej byl na kůži ponecháván asi 15–20 minut, pak bylo tělo omyto teplou vodou. Pacienti si pak na krátkou dobu odpočinuli, zatímco se olej vstřebával hlouběji do pokožky díky roztaženým pórům. Nakonec se pokožka umyla mýdlem a teplou vodou za pomoci houby, aby se kůže zbavila i posledních zbytků oleje. Jakmile pacienti získali dostatek síly, aby se mohli najíst, začala jim postupně dávat léčivou směs, až byli schopni zkonzumovat asi 230 gramů denně. V tomto období nebylo potřeba dodávat další výživu – výjimkou byl pouze med nebo čerstvé ovocné šťávy. Pokud to bylo pro pacienta příliš náročné, dostával trochu šampaňského, protože s ním tělo směs přijímá snadněji než s medem nebo džusem. Jakmile se začalo pacientům dařit lépe a byli schopni přijmout větší množství směsi, začalo u nich období intenzivní terapie, trvající v průměru asi 3 měsíce. Po této periodě následovalo období, kdy se pomalu snižovalo množství podávané směsi a bylo potřeba vydržet až do návratu zdraví.
Když pacienti dosáhli zlepšení, bylo jim doporučováno sedět krátkou dobu na slunci. Jakmile zjevné projevy nemoci ustoupily, dr. Budwigová trvala na tom, aby její pacienti stále užívali udržovací dávky kvůli prevenci. Tyto dávky by bylo možné považovat za potřebné pro každého, kdo se chce vyhnout vážnému onemocnění, a také pro ty, kteří se zbavili příznaků svého onemocnění rakovinou. Tato preventivní dávka byla vypočítána podle tělesné váhy: na každých 50 kg jedna čajová lžička oleje. Dieta dr. Budwigové pomohla během více než desetileté klinické aplikaci tisícům lidí, dokonce bylo dokázáno, že byla úspěšná i tam, kde selhal ortodoxní způsob léčby. Po seznámení se s dosaženými léčebnými úspěchy dr. Budwigové se mnozí vědci na celém světě začali zajímat o lněný olej a studovat jeho účinky. Výsledky množství výzkumů uskutečněných v 90. letech minulého století byly přinejmenším působivé. Léčebné úspěchy dr. Budwigové jsou skvěle zdokumentovány a obstály na výtečnou i při zkoušce před opoziční konvenční lékařskou institucí. Mnoho vynikajících lékařů a odborníků na výživu dnes kráčí v jejích šlépějích.
Co se smí jíst
Tvaroh, sýr Cottage, jogurt, kefír, lněné semínko, lněný olej, cibulka, drcený česnek, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky a podobně), sůl, zelenina (mrkev, zelená cibulka), vařené brambory, kyselé zelí, ovoce (maliny, borůvky, banán a další), přírodní ovocná šťáva, med, šampaňské.
Co se nesmí jíst
Vyvarujte se produktů, jimž se říká hydrogenované umělé tuky nebo fritovaným potravinám, protože narušují proces okysličování. Červené krvinky odevzdávají v plících oxid uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy. Takto uvolněný kyslík je k buňkám přitahován rezonancí pí-elektronové oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi „dýchacími enzymy“, což je základem buněčné oxidace. Netřeba dodávat, že rakovinové buňky jsou citlivé na kyslík.
Při jakékoliv léčbě je absolutně zakázaný cukr. Dále jsou to veškeré živočišné tuky, všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz), veškeré druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony), máslo, umělý jedlý tuk, konzervované maso a uzeniny. Konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolanou lněným olejem.
Recept na lněný olej s tvarohem
Lněné semínko je složeno ze 42 % z tuků a z 28 % z vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastné kyseliny, lignanů. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.
Postup: 150 g Cottage cheese nebo 1 hrnek tvarohu obsahujícího přes 10 % tuku, 2–5 polévkových lžic lněného oleje (panenský, za studena lisovaný), 1–3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (meleme jen krátce a do 10 minut se musí zpracovat). Dostatek vody, aby směs byla jemná, můžete dát i špetku kajenského pepře (dle libosti vyberte: troška česneku, červeného pepře, šampaňského vína). Doporučovaný poměr je jeden díl oleje na tři díly sýra. V případě, že použijete jogurt nebo kefír, bude potřeba zvětšit jeho množství až na trojnásobek (poměr pak bude až 1 : 9). Pro dosažení krémovější směsi je možné přidat i mléko.
Sladká varianta: ovoce (maliny, borůvky, banán, ...), ovocná šťáva. Možno přisladit trochou medu. Lze přidat trochu šampaňského, cca 1 dl (je to dobrý nosič pro omega-3 kyseliny).
Slaná varianta: do umixované směsi lněného oleje a tvarohu přidáme cibulku, trochu drceného česneku, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky, ...), sůl, trochu zeleniny (mrkev, zelená cibulka, ...). Vše dobře promixujeme. Vzniklá pomazánka se hodí téměř k čemukoli, velmi dobrá je například kombinace s vařenými bramborami a kyselým zelím.
Do hotové pomazánky (sladké i slané varianty) přidáme cca 1 lžíci mletých lněných semínek.
Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1 : 1 a pak další týden nebo 10 dnů 1 : 2 a po stejné době dávku ustálit na 1 : 3. V případě kefíru a jogurtu 1 : 3, 1 : 6 a dávku ustálit na 1 : 9. Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíše pod stromem. Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem léčení urychluje.
Autor: © svevi
Foto: © regen