Můžu rajčata, když užívám Warfarin
Rajčata, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), okurky, papriky, cukety, brambory, houby, listovou zeleninu lze jíst denně v malém množství. Vojtěška, kapusta, pampeliška, čekanka, rukola či polníček nejsou povoleny.
Pokud jde o rajčata, smíte je jíst, ale jen v malém množství v gramážích doporučených lékařem nebo zdravotní sestrou (obvykle podle výsledků INR hodnot Quickova testu).
Je rozdíl mezi domácími a kupovanými
Rajčata, která koupíte ve většině supermarketů, konzumovat můžete. Mají však jedinou chybu: jsou bez chuti a zápachu. V obřích sklenících zelenina vůbec nepřijde do styku s půdou, pěstuje se jako „ze zkumavky“. Jde o speciálně vyšlechtěné druhy, které se pomalu kazí. Navíc musí být sklizeny dřív, než úplně dozrají. Například k českému zákazníkovi se dostanou až za čtyři dny po utrhnutí. Všechny nutné živiny, hnojivo i vodu jim dodávají jakési hadičky přesně tehdy, když jim senzory nahlásí, že je to potřeba. Nedostanou ani kapku navíc. Vitamínové složení se nemění.
Jak udržet dietu
Vždy používejte selský rozum. Dieta má být chutná, pokrmy raději jednoduché, ne příliš tučné ani sladké. Vyvážený příjem vitamínu K znamená nekonzumovat nárazově velké množství zeleniny najednou, spíše ji rovnoměrně rozvrhnout na více porcí za týden tak, aby množství vitamínu K v potravě nebylo příliš velké a zejména aby bylo konstantní. Kolísání příjmu vitamínu K totiž způsobuje kolísání účinku Warfarinu. Naopak pokud je příjem tohoto vitamínu v potravě konstantní, lze tomu přizpůsobit i dávku Warfarinu. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin: 2–2,5 l/den.
Obsah vitamínu K v rajčatech
Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K. K tomu je zapotřebí přizpůsobit svoji stravu pro každodenní příjem tohoto vitamínu v množství 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Ani více a ani méně, protože jinak Warfarin nefunguje dobře.
- Jedno středně velké červené rajče obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. Stejně velké zelené rajče obsahuje 14 mikrogramů vitamínu K.
- Jedno cherry rajče obsahuje 1,5 mikrogramů vitamínu K.
- 100 gramů rajčatového protlaku obsahuje 13 mikrogramů vitamínu K.
- 250 mililitrů rajčatového džusu obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K.
Když se rozhodnete pro rajčatový den, ve kterém nesníte žádnou jinou zeleninu, tak můžete během dne zkonzumovat:
Ženy s limitem 90 mikrogramů vitamínu K
- 2 masitá rajčata prokládaná mozzarelou a listem bazalky a zakápnutá olivovým olejem s brusketou (40 mikrogramů vitamínu K)
- 22 cherry rajčátek zapečených v troubě pokladených plátkem mozzarely a ozdobených oreganem (34mikrogramů vitamínu K)
- Jedna porce rajské omáčky s hovězím masem a knedlíkem (16 mikrogramů vitamínu K)
Muži s limitem 120 mikrogramů vitamínu K přidají
- Litr rajčatového džusu (24 mikrogramů vitamínu K)
- Jedna porce rajské polévky s rýží (6 mikrogramů vitamínu K)
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Martin Thoma