Jak účinkuje soda na žaludeční vředy
Peptický vřed představuje defekt stěny trávicí trubice například žaludku nebo dvanáctníku. Ke vzniku tohoto onemocnění dochází při nerovnováze mezi agresivními činiteli (žaludeční šťáva, porucha motility, bakteriální vliv Helicobacter pylori) a ochrannými protektivními mechanismy (sekrece hlenu, dostatečné prokrvení).
Při nerovnováze těchto dvou mechanismů se vytvářejí příznivé podmínky pro vznik peptického vředu. Ochranná funkce žaludeční sliznice může být narušena i léky, například nesteroidními antiflogistiky (salicyláty, ibuprofen, indometacin). Rizikovými faktory vzniku peptického vředu jsou pohlaví (spíše ženy), kouření, emoce, stres a životospráva.
HCl – kyselina chlorovodíková je v žaludku produkována buňkami žaludeční sliznice. Histamin, acetylcholin a žaludeční gastrin aktivují konečný mechanismus, takzvanou protonovou pumpu, která sekretuje vodíkové ionty do lumenu žaludku. Tuto sekreci kyseliny chlorovodíkové lze potlačit jednak blokádou spouštěcích receptorů (histaminových, acetylcholinových), jednak inhibicí (potlačením funkce) protonové pumpy.
Jedlá soda se řadí do skupiny systémových vstřebatelných antacid.
Jedlá soda (soda bikarbona), chemicky NaHCO3, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se ke zklidnění žaludku nebo neutralizaci žaludečních šťáv při pálení žáhy. Sodu bikarbonu však nekonzumujte déle než dva týdny. Při jejím dlouhodobém užívání se mohou dostavit nepříjemné nežádoucí účinky v podobě průjmu a ztráty vitamínů a minerálních látek. V léčbě vředů má poměrně silný, ale krátkodobý účinek.
Užíváním jedlé sody dokážete mimo jiné zabránit onemocněním jako artritida, dna, a dokonce i chřipka. Také pomáhá slinivce správně vykonávat své funkce, mezi které patří převážně tvorba inzulínu a bílkoviny štěpící enzymy.
Co jsou antacida
Antacida jsou látky, které na sebe vážou (neutralizují) kyselinu chlorovodíkovou a tím zvyšují pH žaludku. Nevýhodou je, že zvýšením pH mohou snížit aktivitu pepsinu a snižují resorpci jiných léčiv, proto je nutné brát je s odstupem 1,5 hodin. Léčiva s antacidními vlastnostmi představují soli sodíku, hořčíku, vápníku a hliníku.
Dávkování
Lžičku jedlé sody rozmíchejte ve sklenici vody a vypijte. Chuť není příliš dobrá, ale účinek se dostaví velmi rychle.
Při chronických onemocněních nebo jako prevenci užívejte 1/2 čajové lžičky ve sklenici studené vody 2krát denně po dobu 3 týdnů. Poté si dejte na týden pauzu a pak kúru znovu opakujte.
Vodu s jedlou sodou užívejte vždy alespoň 30 minut před jídlem. Její užití po jídle by neutralizovalo kyselinu v žaludku a narušilo trávení jídla.
Nikdy neužívejte více než 5 čajových lžiček denně.
Rizika
Při dlouhodobém užívaní vysokých dávek jedlé sody se mohou vyskytnout vedlejší účinky: při neutralizační reakci s kyselinou chlorovodíkovou uvolňuje CO2, který způsobuje dilataci žaludeční stěny. Drážděním žaludeční stěny dochází sekundárně k vyplavování gastrinu a tím k opětovně zvýšené produkci kyseliny chlorovodíkové. Vstřebáváním sodíku Na+ může dojít ke zvýšení krevního tlaku a zadržení vody v těle.
Jedlá soda je kontraindikována u vysokého krevního tlaku a otoků, jelikož dochází k zadržování vody.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Drax