Podpora ledvin
Tím nejpodstatnějším, čím můžete ledvinám prospět, je poskytnout jim teplo. Ledviny milují všechny druhy tepla, k nimž patří i citová vřelost. Teplo ledvinám také dodáváme teplou vařenou stravou, čajem, nebo jen popíjením horké vody. S alkoholem opatrně, jen v určitém množství, jinak by spíše škodil. Kdo byl v Číně, tak ví, že Číňané rádi snídají vařené snídaně, hlavní složkou v nich je rýže a součástí každého oběda je vždy polévka. Ledvinám nesvědčí příliš mnoho sladkého jídla.
Luštěniny
Luštěniny podle čínské medicíny posilují ledviny. Všimněte si ledvinovitého tvaru fazolí. Východní medicína učí, že je-li tvar rostliny podobný určitému orgánu, pak je rostlina pro tento orgán léčivá. Díky luštěninám se vám velmi rozšíří jídelníček. Guláše nemusíte vařit jen z masa, ale třeba i z fazolí. Například cizrna nebo čočka jsou zase skvělé základy pro pomazánky, saláty s cizrnou či fazolemi jsou výživné a určitě vám budou chutnat husté krémové luštěninové polévky nebo omáčky.
Potraviny čínské medicíny
Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy
Dřín lékařský
- botanický název: Cornus officinalis
- čínský název: shanzhuyu
- užívaná část: plody
- chuť: kyselá
- povaha: teplá
- podporuje: ledviny
Kustovnice cizí
- botanický název: Lycium barbarum
- čínský název: gouqizi
- užívaná část: plody
- chuť: sladká
- povaha: vyrovnaná
- podporuje: ledviny
Lotosové semeno
- botanický název: Nelumbo nucifera
- čínský název: lianzi
- užívaná část: semeno
- chuť: sladká, svíravá
- povaha: vyrovnaná
- podporuje: ledviny
Mořské řasy – kelp
- botanický název: Laminaria japonica
- čínský název: kunbu
- užívaná část: tato mořská řasa se užívá celá
- chuť: slaná
- povaha: chladná
- podporují: ledviny
Schizandra čínská
- botanický název: Schisandra chinensis
- čínský název: wuweizi
- užívaná část: plody
- chuť: kyselá
- povaha: teplá
- podporuje: ledviny
Skořicovník čínský
- botanický název: Cinnamomum cassia
- čínský název: rougui
- užívaná část: kůra
- chuť: štiplavá, sladká
- povaha: horká
- posiluje: ledviny
Vlašské ořechy
- botanický název: Juglans regia
- čínský název: hutaoren
- chuť: sladká
- povaha: teplá
- ovlivňují: ledviny
Autor: © svevi
Foto: © Jeremy