Antibiotika a alkohol
Smíchání mírného množství alkoholu s antibiotikem obvykle nesníží účinnost tohoto antibiotika, ale může způsobit vedlejší účinky a bránit přirozené schopnosti vašeho těla léčit se. Pití alkoholu, když bojujete s infekcí, může vést k dehydrataci, žaludeční nevolnosti, přerušení normálního spánku a snížení vaší imunitní reakce. Některá antibiotika mohou být také nebezpečná pro vaše játra, proto je důležité, abyste se před pitím alkoholu s antibiotikem poradili se svým lékařem nebo lékárníkem.
Nežádoucí účinky alkoholu a antibiotik
Žaludeční potíže
Žaludeční problémy, jako je nevolnost, zvracení, průjem a bolesti žaludku, mohou být u antibiotik běžné. Konzumace alkoholu může tyto nežádoucí účinky na žaludek zhoršit.
Poškození jater
Je dobře známo, že nadměrné pití alkoholu způsobuje poškození jater, jako je cirhóza. Užívání antibiotik, mohou také poškodit játra a spojení s alkoholem může tyto typy problémů zhoršit.
Okamžitě zavolejte svého lékaře, pokud máte příznaky poškození jater, jako je horečka, zimnice, bolest nebo otok kloubů, neobvyklé krvácení nebo modřiny, kožní vyrážka, svědění, ztráta chuti k jídlu, únava, nevolnost nebo zvracení, bolest žaludku, tmavě zbarvená moč bledě zbarvená stolice nebo zežloutnutí kůže nebo očí. Mohou to být příznaky poškození jater.
Alkohol a účinky antibiotika
Alkohol obvykle neovlivňuje, jak dobře antibiotikum funguje v boji proti infekci, ale tato kombinace může vést k nepříjemným vedlejším účinkům. Za určitých okolností se však hladiny léku ve vašem krevním řečišti mohou změnit, což by mohlo změnit účinnost.
Alkohol je extenzivně metabolizován (rozkládán) v játrech pomocí enzymů. Některé léky jsou také metabolizovány stejnými nebo podobnými enzymy. V závislosti na tom, jak často a kolik alkoholu konzumujete, mohou změny těchto enzymů změnit způsob odbourávání léků ve vašem těle. Například, při požití velkého množství alkoholu během krátké doby, některé enzymy nefungují tak dobře, aby rozložily antibiotikum pro metabolismus. Hladiny antibiotika v těle se tím mohou zvýšit, protože není plně metabolizováno a vylučováno, což by mohlo vést k větší toxicitě léku a zesílení jeho vedlejších účinků.
Alternativně, když je alkohol užíván na denní bázi (chronicky), mohou být hladiny enzymů indukovány. To znamená, že lék se v těle rychleji rozkládá a hladiny antibiotik v krvi mohou být nízké. Díky nízké koncentraci antibiotik nemusí být infekce zcela vyléčena a může se objevit i rezistence na antibiotika.
Co se nesmí jíst na Klacid
Antibiotika Klacid lze podávat nezávisle na jídle. Tedy je jedno jestli s, po či spolu s jídlem. Nevadí mu minerály, kyselé, mléčné výrobky, teoreticky ani alkohol. Při užívání léku Klacid se po celou dobu léčby nesmí konzumovat citrusy.