Vitamín K
Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.
Nežádoucí účinky
Objevily se i zprávy z Velké Británie o možné interakci mezi Warfarinem a brusinkami, takže pacientům, kteří se léčí Warfarinem, bylo doporučeno omezit nebo se vyhnout pití brusinkového džusu.
K dnešnímu dni již existují důkazy, že níže uvedené bylinné, vitamínové a minerální produkty mohou měnit hladinu Warfarinu v krevním řečišti nebo mohou přímo ovlivnit srážení krve samy o sobě:
- chondroitin a glukosamin
- koenzym Q10 – také známý jako ubichinon, ubidecarenone
- ďáblův dráp (Harpagophytum procumbens)
- Dong quai – také známý jako Danggui, čínská angelica (Angelica sinensis)
- doplňky s rybím olejem, které obsahují kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA)
- ginkgo biloba
- ženšen (Panax ginseng)
- zelený čaj (Camellia sinensis)
- jírovec (Aesculus hippocastanum)
- Lycium barbarum – také známý jako čínské bobule, Di Gu Pi, Goji Berry, Gou Qi Zi
- papája extrakt (obsahující papain)
- třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
- vitamín A
- vitamín K
- libavka (použitá na kůži) – také známá jako methylsalicylát
Další potraviny, které mohou mít vliv na hladinu Warfarinu:
- avokádo
- brusinková šťáva
- len (lněné semínko)
- česnek
- zázvor
- mango
- cibule
- papája
- mořské řasy (sushi)
- sójové bílkovinné produkty (včetně sójového mléka a tofu)
Podobně jako všechny léky, může mít i Warfarin nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
1 až 10 % pacientů se může v průběhu léčby přípravkem Warfarin setkat s krvácením. Slabé krvácení (z nosu nebo z dásní, nebo tvoření podlitin) jsou nejobvyklejšími formami krvácení. Méně častá je krev v moči, černá nebo krvavá stolice, silnější nebo delší menstruační krvácení, případně jiné krvácení. Objeví-li se neobvyklé krvácení, je třeba sdělit to lékaři nebo se poradit s lékařem.
Velmi vzácnými nežádoucími účinky jsou reakce z přecitlivělosti, projevující se obvykle kožní vyrážkou, reverzibilním zvýšením hladin jaterního enzymu, bolestí žlučníku, vznikem vaskulitidy, reverzibilní ztrátou vlasů, priapismem (obvykle na začátku léčby), syndromem purpurových prstů (načervenalé bolestivé kožní léze na prstech nohou a chodidlech).
Jestliže se vyskytne některý z těchto nebo jakékoliv jiné neobvyklé příznaky, kontaktujte lékaře.
Příznaky při předávkování Warfarinem
Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.
Warfarin a alkohol
Jaký je průměrný obsah alkoholu v alkoholických nápojích:
- pivo 3,5–5,5 %
- černé pivo 3,5 %
- šampaňské 12 %
- bílé víno 12 %
- červené víno 10–15 %
- portské víno 20 %
- gin 38 %
- baileys 18 %
- whisky 40 %
- vodka 30 % a více
- slivovice 40 % a domácí slivovice cca 52 %
Jak pivo a Warfarin? Z výše uvedeného vyplývá, že nejméně rizikovým alkoholem je pivo. Konzumace alkoholu cca do 12 % denně by měla být relativně bezpečná, to znamená 0,5 l piva nebo 2 dcl vína. Ale to pouze za předpokladu, že znáte své aktuální INR, vaše výsledky INR jsou stabilní a poradili jste se s vaším lékařem. Tvrdému alkoholu se vyhněte v každém případě. Krvácivé komplikace při léčbě Warfarinem jsou nebezpečné a velmi reálné, proto tento risk nepodceňujte. Vyhnutím se alkoholu celkově přispějete k bezpečnosti své léčby. Váš individuální stav zná váš lékař, proto vše vždy nejprve konzultujte s ním.
Warfarin by se neměl používat v těhotenství, protože má negativní účinky na vývin plodu. V těhotenství se Warfarin užívá jen ve výjimečných situacích, kdy přínosy převáží nad riziky – toto zváží lékař. Jinak se po dobu těhotenství místo Warfarinu aplikují nízkomolekulární hepariny.
Efekt Warfarinu je potřeba pravidelně monitorovat pomocí měření takzvaného Quickova testu, jehož výsledek je udáván jako INR (mezinárodní normalizovaný poměr). INR zdravých osob je okolo 1,0. Projevem zpomalení srážení krve je stoupající INR (při INR 2,0 se plazma sráží zhruba 2x pomaleji než u neléčeného jedince). INR je podle choroby pacienta lékařem nastaveno většinou na 2,0–3,5.
Strava při Warfarinu
Může se stát, že ještě narazíte na lékaře, kteří vás budou upozorňovat na nutnost dodržování warfarinové diety, což je dieta při antikoagulační léčbě, která spočívá v omezení až vyloučení ze stravy ty druhy zeleniny, které obsahují větší množství vitamínu K. Doporučený denní příjem zeleniny by však neměl negativně ovlivnit interakce mezi těmito dvěma látkami. Navíc vstřebatelnost a využitelnost vitamínu K v lidském organismu ze zeleniny není velká a neodpovídá tedy tabulkovým údajům o obsahu vitamínu K v jednotlivých druzích zeleniny. Je třeba zdůraznit fakt, že zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění.
Warfarin a následná dieta spočívá v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Tudíž by měla být zachována stabilita jídelníčku v obdobích mezi měřením INR. INR je měřeno jednou měsíčně.
Postup lege artis, což je doporučený postup během užívání Warfarinu, je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým % obsahu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.
Více se o této problematice dozvíte zde.
Warfarin a česnek
Česnek ředí krev, podobně jako Warfarin nebo Heparin, a proto by neměl být konzumován 7 dní před operací, neboť může způsobit silné krvácení. Jak již bylo napsáno, česnek ve vysokých dávkách ovlivňuje léčbu Warfarinem.
Warfarin a Paralen
Na nachlazení nebo bolesti je možné ojediněle užívat Paralen.
Pozor, i Paralen zvyšuje riziko vzniku krvácení, obzvláště při ordinaci 2 g a více denně. Stále je ale bezpečnější než Acylpyrin!
Algifen musí předepsat lékař a je jen na bolesti. Když v lékárně řeknete, že užíváte Warfarin, tak vědí, co se nesmí. V žádném případě se nesmí Anopirin, Acilpirin, Ibalgin, zkrátka vše, co ředí krev, mohlo by totiž dojít k vnitřnímu krvácení, například do žaludku, s fatálními následky. Totéž platí o alkoholu, ten roztahuje cévy, a tudíž může dojít k prasknutí cévy například v mozku. Jen občas si můžete dopřát vinný střik či, ale jen málo.
Warfarin a červená řepa
Červená řepa se může konzumovat, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně, pak jde INR dobře nastavit. Je také důležité se vyvarovat extrémů, například 1 týden „zeleninový“ a druhý týden bez zeleniny – toto je zcela nevhodné, docházelo by k velkým výkyvům hladiny Warfarinu.
Warfarin a citrony
Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.
Warfarin a vitamín C
Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.
Autor: © svevi
Foto: © Gonegonegone